Зеленський і Шольц підписали історичну безпекову угоду, наступний — Макрон

Зеленський і Шольц підписали історичну безпекову угоду, наступний — Макрон

Президент України Володимир Зеленський у п’ятницю в Берліні підписав безпекову угоду з Німеччиною, яку канцлер Олаф Шольц назвав «історичним кроком» на тлі боїв проти Росії. Про це повідомляє France24.

Пізніше Зеленський також укладе подібну угоду з Францією: приблизно біля 20:00 за київським часом у п’ятницю він зійшов з борту свого президентського літака на французькій землі. Днями Зеленський планує виступити з новим проханням про постійну допомогу у фінансуванні та озброєнні на Мюнхенській конференції з безпеки, де мають зібратися такі лідери, як віцепрезидентка США Камала Гарріс.

Європейське турне Зеленського припадає на критичний час, коли Україна стикається зі зростаючим тиском на східній лінії фронту через брак боєприпасів і нові напади Росії.

«Я починаю два важливі дні. Зустрічі з партнерами в Німеччині та Франції, нові домовленості та Мюнхенська конференція з безпеки. Нова архітектура безпеки для України, а також нові можливості. Ми докладаємо всіх зусиль, щоб якнайшвидше припинити війну на справедливих українських умовах і забезпечення тривалого миру», — зазначив Зеленський у твіті.

Подробиць двосторонньої угоди, підписаної канцлером Олафом Шольцом і Зеленським, поки не з’явилося, Німеччина лише зазначила, що вона охоплюватиме «довгострокові зобов’язання та підтримку України в галузі безпеки». Але Шольц сказав, що підписання угоди було «історичним кроком» та «Німеччина продовжуватиме підтримувати Україну проти війни Росії».