21 Травня, 2024

США будуть готові, якщо Росія щиро захоче вести переговори – Блінкен

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що Сполучені Штати готові брати участь у переговорах з Росією, якщо вона продемонструє щиру готовність, про що повідомляє RBC Ukraine.

Блінкен заявив, що можливість переговорів залежить від готовності російського диктатора Володимира Путіна.

«Це (кінець війни — ред.) залежить здебільшого від Володимира Путіна і того, що він вирішить… Тож я сподіваюся, що пан Путін зрозуміє меседж і продемонструє готовність до справжніх переговорів відповідно до основних принципів, які є в серце міжнародної спільноти та Статуті ООН: суверенітет, територіальна цілісність, незалежність. Якщо вони будуть належним чином підтверджені, має бути резолюція», — сказав він у розмові з президентом Всесвітнього економічного форуму Борге Бренде в Саудівській Аравії.

Блінкен заявив про єдність українців і слабкість Росії. За його словами, в цілому Росія слабша економічно і військово, враховуючи знищення такої значної частини її сил.

«Водночас українці об’єднані так, як ніколи раніше, в тому числі об’єднані проти Росії, чого не було до 2014 року, коли Росія здійснила першу агресію проти України. І, як я вже згадував, Альянс НАТО. є сильнішим і більшим», — сказав держсекретар США.

Глава Держдепу також визнав, що відмова Європи від російських енергоресурсів є стратегічним провалом Росії.

«Європа відійшла від залежності від російських енергоресурсів надзвичайними способами лише за два роки. Усе це, я вважаю, є величезною стратегічною невдачею для Росії. Багато в чому Путін прискорив багато речей, яким він прагнув запобігти. Я сподіваюся, що це буде визнано, і в ту хвилину, коли Росія продемонструє, що вона дійсно хоче вести переговори, ми обов’язково будемо там, і я вірю, що українці будуть там», — сказав Блінкен.