21 Травня, 2024

Герцогиня Софі відвідала Україну першою з королівської сім’ї за час повномасштабної війни

Герцогиня Единбурзька стала першим членом британської королівської родини, який відвідав Україну після вторгнення Росії у 2022 році, оголосив у понеділок Букінгемський палац. Про це повідомляє CNN.

Софі, герцогиня Единбурзька, яка є дружиною принца Едварда, молодшого брата короля Чарльза та наймолодшого з дітей королеви Єлізавети II, прибула в Україну в понеділок, щоб «продемонструвати свою солідарність з жертвами насильства та тортур, пов’язаних з конфліктом», — повідомили в палаці.

Герцогиня є поборницею британської Ініціативи із запобігання сексуальному насильству під час конфлікту та Програми ООН «Жінки, мир і безпека». Згідно з повідомленням Букінгемського палацу, Софі зустрілася з людьми, які пережили насильство та тортури, пов’язані з війною, а також з дітьми, яких Росія насильно розлучила зі своїми родинами.

«Ті, хто вижив тут і в усьому світі, так сміливо розповідали про свій досвід, — сказала герцогиня Единбурзька. — Вони є найпотужнішими, вони нагадують усім нам, що ми не повинні повертатися спиною до жахів цього злочину, ми ніколи не повинні забувати тих, хто вижив. Ми маємо стояти пліч-о-пліч з усіма постраждалими, щоб забезпечити справедливість і цілісне відшкодування, а також переконатися, що цей злочин не є прийнятною частиною конфлікту».

Софі віддала шану загиблим у Бучі, яку Росія окупувала протягом місяця на початку її повномасштабного вторгнення. Під час окупації без розбору було вбито сотні мирних жителів, у тому числі жінок, дітей та людей похилого віку.

Герцогиня також зустрілася з президентом України Володимиром Зеленським і першою леді Оленою Зеленською, щоб обговорити підтримку постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною, а також роль жінок у забезпеченні того, щоб «відновлення та реконструкція України були ефективними та тривалими».

У березні 2023 року принц Вільям відвідав українсько-польський кордон, щоб зустрітися з британськими та польськими військами та дізнатися більше про їхню співпрацю у підтримці України.