16 Травня, 2024

Україна та США працюють над найсильнішою безпековою угодою з усіх – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський заявив у зверненні в неділю, що працює над угодою з лідерами США, яка забезпечить військову, фінансову та політичну підтримку України протягом наступних 10 років. Про це пише Daily Wire.

Минулого тижня Конгрес ухвалив двопартійний пакет іноземної допомоги, який виділяє додатковий 61 мільярд доларів на допомогу Україні у її військових зусиллях проти Росії, і закон був негайно схвалений президентом Джо Байденом.

У своїй промові на вихідних Зеленський окремо подякував лідеру меншості в Палаті представників США Хакіму Джеффрісу разом з усіма конгресменами США «за підтримку нашої країни та особисте лідерство в просуванні нового пакету допомоги Україні».

«Також наші команди, України та США, зараз працюють над двосторонньою угодою з безпеки, і ми вже працюємо над конкретним текстом. Наша мета — зробити цю угоду найсильнішою з усіх, — сказав президент України. — Ми обговорюємо конкретні основи нашої безпеки та співпраці. Ми також працюємо над встановленням конкретних рівнів підтримки на цей рік і на наступні десять років, включаючи збройну підтримку, фінансову, політичну та спільне виробництво зброї».

Зеленський додав, що в розмові з Джеффрісом наполягав на тому, щоб США «якомога швидше» надали Україні ракети Patriot. Минулого тижня Пентагон заявив, що «поспішить» доставити в Україну ракети «земля-повітря».

«Угода має бути справді зразковою і відображати силу американського лідерства, — продовжив Зеленський. — Я вдячний і нашій команді, і команді американської сторони за прогрес у розробці угоди».

За даними Кільського інституту світової економіки, США наразі займають перше місце у світі за загальним обсягом військових і фінансових асигнувань для України. Україна отримала понад 43 мільярди доларів військової допомоги та понад 21 мільярд доларів фінансової допомоги від США. Німеччина виділила 10 мільярдів доларів військової допомоги — це друга за величиною військова підтримка України.