16 Травня, 2024

«Ще не пізно для перемоги України»: генсек НАТО несподівано приїхав до Києва

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відвідав Київ у понеділок, 29 квітня, для переговорів із президентом Володимиром Зеленським щодо стану війни та майбутньої підтримки України з боку Альянсу. Про це йдеться на офіційному сайті НАТО.

Генсек високо оцінив лідерство президента Зеленського та хоробрість українських сил і народу, але визнав, що «самі по собі лідерство та хоробрість не можуть дати відсіч російським силам; вам також потрібна зброя та амуніція». Він визнав, що серйозні затримки в підтримці від союзників призвели до серйозних наслідків на полі бою.

«Україна переважала озброєння протягом кількох місяців… нині збивається менше російських ракет і безпілотників, а Росія змогла просунутися вперед на лінії фронту, — сказав Столтенберг. — Але ще не занадто пізно для перемоги України. Більша підтримка вже на шляху».

Міністри оборони почули чіткий заклик президента Зеленського на засіданні Ради Україна-НАТО кілька днів тому, «і вони погодилися посилити нашу підтримку», — сказав Столтенберг.

Він привітав великий новий пакет допомоги від Сполучених Штатів, а також нові зобов’язання Великої Британії, Німеччини та Нідерландів. Обидва лідери обговорили питання підготовки до липневого саміту НАТО.

«Союзники вже погодилися спланувати посилення ролі НАТО в координації безпекової допомоги та навчання для України, — сказав лідер Альянсу. — Я вважаю, що нам також потрібні серйозні багаторічні фінансові зобов’язання, щоб підтримувати нашу допомогу. Продемонструвати, що наша підтримка України є не короткостроковою та одноразовою, а довгостроковою та передбачуваною. У Москві повинні зрозуміти: вони не зможуть перемогти. І вони не зможуть перечекати нас».

Стосовно членства Столтенберг сказав: «Заслужене місце України — в НАТО. Україна стане членом НАТО. Робота, яку ми зараз виконуємо, ставить вас на незворотний шлях до членства в НАТО, щоб, коли прийде відповідний час, Україна змогла стати членом Альянсу негайно».