16 Травня, 2024

Коли та як чоловікам за кордоном оновити військово-облікові дані: відповідь ТЦК

Закон «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» набере чинності лише з 18 травня, але військові експерти, аналітики, адвокати та Міністерство оборони вже розглядають документ, роз’яснюючи його основні зміни, пише «Телеграф».

Однією з нових норм є вимога оновлення особистих військово-облікових даних протягом 60 днів після введення закону у дію. Про те, як оновити свої дані чоловікам за кордоном, якщо консульські установи зачинені, розповів речник Полтавського обласного ТЦК та СП, майор Роман Істомін.

«За поясненням Міноборони, для тих, хто перебуває за межами країни, буде можливість оновити військово-облікові дані у консульських установах або через електронний кабінет, який планують запустити в червні. Проте, наразі ці можливості відсутні, тому оновлення даних можливе лише в ТЦК, тобто в Україні», — повідомив Істомін.

«Важливо розуміти, що громадянин, який проживає за кордоном, залишається громадянином України і має певні зобов’язання перед державою, зокрема, захищати її від російських окупантів», — додав майор.

За його словами, якщо протягом відведеного часу не оновити дані, це призведе до адміністративного покарання — громадянин отримає штраф за статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, а якщо цього не зробити протягом 60 днів після набуття чинності Закону, то буде застосована стаття 210-1.

Стаття 210 передбачає порушення правил військового обліку. В особливий період за цим порушенням передбачено штраф у розмірі від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 850 до 1700 гривень. А стаття 210-1 це вже порушення законодавства про мобілізацію, зі штрафом від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів, тобто від 5100 до 8500 гривень.