16 Травня, 2024

Лідер більшості в Сенаті та група сенаторів зустрілися із Зеленським у Львові

Лідер більшості в Сенаті США Чак Шумер і четверо інших сенаторів-демократів прибули в п’ятницю до Львова, де вони зустрілися з президентом Володимиром Зеленським на тлі протистояння у Вашингтоні щодо мільярдів доларів військової допомоги Україні, повідомляє NBC News.

Візит до Львова відбувся напередодні другої річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну. У Львові сенатори, тримаючи букети червоних квітів, взяли участь у церемонії з послом США в Україні Бріджит Брінк і міністром оборони України Рустемом Умєровим, щоб «вшанувати хоробрих героїв України, які віддали найвищу жертву заради свободи своєї нації», – написала Брінк у X.

Шумер був одягнений у яскраво-блакитний піджак та жовту краватку, близькі за відтінками до національних кольорів України.

Допомога США Україні зупинилася в Конгресі ще з кінця минулого року. 13 лютого Сенат переважною більшістю голосів ухвалив пакет допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 мільярдів доларів. Але спікер Палати представників Майк Джонсон відмовився винести пакет на розгляд, заявивши, що Конгресу необхідно захистити південний кордон і прийняти жорстку нову прикордонну політику, перш ніж надавати Україні додаткову допомогу.

Шумер виклав чотири цілі візиту у своїй заяві: показати українському народу, що Америка їх підтримує і боротиметься за допомогу; продемонструвати, що США не залишають НАТО та своїх європейських союзників; дізнатися про те, яка зброя потрібна Україні та які переваги отримає Росія, якщо зброї не буде поставлено; і визнати, що «будуть серйозні політичні, дипломатичні, економічні та військові наслідки, які завдадуть значної шкоди американському народу», якщо США відмовляться від своїх союзників.

«Коли ми повернемося до Вашингтона, ми чітко дамо зрозуміти спікеру Джонсону — та іншим у Конгресі, які перешкоджають військовій та економічній підтримці — саме те, що поставлено на карту тут, в Україні та для решти Європи та вільного світу», — сказав Шумер у заяві.

Чотири демократи, які приєдналися до делегації Шумера, — голова Сенату з питань збройних сил Джек Рід з Род-Айленда; сенатор Річард Блюменталь з комісії Ріда; сенатор Майкл Беннет, член Комітету з розвідки; і сенатор Меггі Хассан, голова підкомітету внутрішньої безпеки з нових загроз.