Росія заарештувала каліфорнійку за допомогу Україні: жінка пожертвувала $52

Росія заарештувала каліфорнійку за допомогу Україні: жінка пожертвувала $52

Американсько-російську громадянку заарештували в Росії за звинуваченням у державній зраді за те, що вона нібито пожертвувала майже 52 долари українській благодійній організації, повідомляє каліфорнійський курорт, де вона працювала. Про це пише CNN.

33-річну Ксенію Кареліну, яка постійно мешкає у Лос-Анджелесі, заарештували в російському місті Єкатеринбург за нібито «надання фінансової допомоги іноземній державі в діяльності, спрямованій проти безпеки Росії», повідомляє ФСБ РФ.

Кареліна, яка стала громадянкою США у 2021 році, в’їхала в Росію 2 січня, але США не дізналися про її арешт до 8 лютого, заявив американський чиновник. Її звинувачують у пожертвуванні $51,80 українській благодійній організації в США, згідно із заявою її роботодавця, спа-центру готелю SLS у Беверлі-Хіллз, Каліфорнія.

«З жахом повідомляємо, що наш улюблений косметолог і друг Ксенія Кареліна була неправомірно звинувачена, заарештована і [перебуває] у російській пенітенціарній системі. Ксенія поїхала в Росію до 90-річної бабусі, батьків і молодшої сестри. Її звинувачують у державній зраді за те, що вона нібито пожертвувала $51,80 українській благодійній організації в США», – повідомила компанія.

Державний департамент у вівторок заявив, що йому відомо про затримання Кареліної та що США не отримали консульського доступу до неї, адже Росія вважає подвійних громадян лише своїми. Дівчині загрожують 20 років ув’язнення.

Також ФСБ звинуватила Кареліну в участі в «публічних акціях на підтримку київського режиму» під час перебування в США. Нью-йоркська некомерційна організація Razom for Ukraine, якій, як повідомляється, надала кошти Кареліна, заявила, що шокована повідомленнями про її затримання. Організація закликала уряд США «зробити все, що в його силах», щоб вимагати звільнення «всіх тих, хто несправедливо затриманий Росією».