21 Травня, 2024

Зеленський вперше назвав кількість бійців ЗСУ, які загинули за два роки

Президент України вперше з початку повномасштабної війни озвучив статистику щодо загиблих захисників та захисниць у бойових діях за цей час. Він також визнав, що західного озброєння не вистачає у вирішальний момент війни з Росією, повідомляє The Guardian.

Володимир Зеленський заявив, що за два роки загинуло 31 000 військових. Виступаючи в Києві на наступний день після других роковин російського повномасштабного вторгнення, президент заявив, що вірить у Перемогу своєї країни, попри нещодавні військові невдачі. Він визнав, що західна зброя була в дефіциті й мала вирішальне значення в той час, коли у його військ був значний брак озброєння. В один момент наприкінці минулого року українське військо випускало один снаряд на кожні дванадцять, випущені росіянами. Зараз це співвідношення становить 1:7.

Він відмовився сказати, скільки українських військовослужбовців було поранено, заявивши, що такі деталі можуть допомогти Москві, але додав, що західні оцінки кількості загиблих українців занадто завищені. Американські офіційні особи припускають, що 70 000 військовослужбовців загинули й 120 000 були поранені.

«Це не 300 000 і не 150 000. Кожна жертва означає для нас дуже багато», — сказав Зеленський. Він оцінив кількість загиблих росіян у 180 000 осіб і заявив, що втрати Росії становлять 500 000 осіб, включаючи поранених. Він додав, що Кремль убив опозиційного лідера Олексія Навального.

Республіканці в Палаті представників Конгресу США вже чотири місяці блокують пакет військової та економічної допомоги Києву на суму 61 млрд доларів. Зеленський висловив сподівання, що Конгрес США незабаром ухвалить пакет допомоги, який включає вкрай необхідну заміну зенітно-ракетних комплексів, що використовуються для захисту Києва та інших міст.

«Я впевнений, що буде позитивне рішення. Інакше я не розумію, в якому світі ми живемо», — сказав Зеленський, підкресливши, що майже всі кошти витрачаються всередині США виробниками зброї.

«Ми розраховуємо на підтримку Конгресу», — додав він.