18 Травня, 2024

Родина вбитої на війні української журналістки подала до суду на Fox News

Фотокореспондент Fox News П’єр Закржевський та журналістка Олександра Кувшинова були вбиті під час повномасштабної війни в Україні. Через понад два роки з початку великого вторгнення мережу Fox News звинуватили у тому, що смертельний інцидент стався, пише CNN.

Fox News було звинувачено через «нерозсудливу та недбалу поведінку», що поставило команду у небезпечну ситуацію, а також за «кампанію суттєвих спотворень і упущень, щоб приховати власну відповідальність за катастрофу та перекласти провину» на тодішнього підрядника служби безпеки Шейна Томсона, який попереджав екіпаж не їхати в небезпечну зону під Києвом, де їх убили.

У позові, поданому батьками Кувшинової та Томсоном до суду, відповідачами названо не лише Fox News, але й почесного голову корпорації Fox Руперта Мердока, виконавчого директора Сюзанну Скотт і кореспондента Бенджаміна Холла, який отримав поранення після нападу, але вижив.

Тоді Скотт оголосила про обидві смерті, сказавши, що автомобіль команди був обстріляний російськими військами 14 березня 2022 року. Розслідування, яке провели адвокати Томсона та батьків Кувшинової, встановило, що команда Fox News знехтувала попередженнями уникати району Ірпінь-Гостомель поблизу Києва. Мер Ірпеня заборонив журналістам в’їзд до міста, а Томсон наклав вето на ідею репортажів звідти. Поїздка в цей район вважалася настільки небезпечною, що український водій, який працював з командою, відмовився відвезти їх туди, вони шукали іншого.

Коли екіпаж прибув у регіон, вони зустрілися з українськими військовими, які раніше супроводжували в цей район журналістів The New York Times. Саме тоді вони зрозуміли, що транспортний засіб «недостатньо великий, щоб перевезти їх усіх», йдеться в позові. Команда вирішила залишити свого консультанта з безпеки.

Знімальна група зупинилася на покинутому блокпосту, де їх атакували. Згідно з позовом, «автомобіль загорівся, і Саша згоріла в ньому до тла». Закржевському «вдалося втекти з автомобіля, але він стік кров’ю на узбіччі дороги від колотої рани в нозі». У позові стверджувалося, що «кровотечу можна було легко зупинити, якби був присутній підрядник служби безпеки, навчений надавати першу допомогу на полі бою». Холл пережив напад із пораненнями.

Після трагедії, як у позові стверджувалося, Fox News намагалися замовчати свої провали та приховати їх від громадськості. До того ж «намагалися нав’язати угоди про нерозголошення всім членам сімей загиблих».

Батьки Кувшинової та Томсон вимагають відшкодування неуточнених штрафних збитків. Останнє, що написала Саша батькам – прохання не хвилюватися, адже компанія не наражатиме її на непотрібну небезпеку.