20 Травня, 2024

У США знижується підтримка НАТО та його допомоги Україні у війні

Американська підтримка НАТО і його допомоги України в її оборонній війні проти Росії падає, згідно з опитуванням, опублікованим у середу дослідницьким центром Pew Research Center. Про це повідомляє The Hill.

Опитування Pew показує, що за розбіжностями на Капітолійському пагорбі щодо підтримки України та нападками колишнього президента Трампа, який критикує країни НАТО за те, що вони не розділяють тягар альянсу безпеки, стоять тверді цифри.

Хоча опитування показало, що більшість американців підтримують НАТО (58 відсотків), з 2023 року ця цифра знизилась на 4 відсоткових пункти, що є статистично значущим зниженням, пишуть автори дослідження. Партійні розбіжності є гострішими: три чверті демократів позитивно оцінюють організацію, в порівнянні з лише 43 відсотками республіканців. Це менше, ніж 55% у березні 2022 року, через місяць після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Коли війна почалася навесні 2022 року, близько половини республіканців говорили, що США надають недостатню підтримку Україні, а не надто велику, тоді таких було лише 9 відсотків. Зараз близько половини республіканців вважають, що США надають Україні забагато підтримки, а 13% — що недостатньо. Демократи залишаються в основному стабільними в тому, що підтримка є недостатньою, або приблизно правильною.

Опитування також перевірило знання американців про НАТО: трохи більше половини (56 відсотків) правильно визначили Європу і Північну Америку як два регіони, з яких Альянс набирає нових членів. Хоча американці були збентежені відношенням України до Альянсу: 41% правильно визначили її як країну, що не є членом НАТО. Ті, хто має більше знань про НАТО, більш схильні ставитися до організації позитивно.

Американці в переважній більшості негативно ставляться до Путіна. 88% опитаних заявили, що не вірять у те, що російський президент зробить правильний вибір у світових справах. Але існують партійні розбіжності щодо прихильності американців до президента України Володимира Зеленського. На початку повномасштабного вторгнення Росії українського президента вважали мужнім лідером воєнного часу. Але після двох років війни прихильність — особливо серед республіканців — зменшується.

Хоча 48 відсотків американців заявили, що вони частково або повністю впевнені в тому, що Зеленський зробить правильні речі щодо світових справ, це на 8 пунктів менше, ніж у 2023 році. І лише 34% республіканців підтримали Зеленського, порівняно з 65% демократів.