20 Травня, 2024

Армія США отримала нову потужну військову технологію завдяки допомозі Україні

Чим більше грошей буде витрачено на допомогу Києву, тим швидше американські війська будуть переозброєні на якісніше обладнання, пише The Telegraph.

Багато критиків американської допомоги Україні, схоже, не розуміють, що більша частина грошей насправді витрачається в США, дуже часто на покращення обладнання для власних збройних сил. І частина допомоги Україні витрачається на те, щоб новітні засоби оборони «Залізний кулак» потрапляли до парку бронетехніки американської армії набагато швидше, ніж це могло б статися в іншому випадку.

Це відбувається тому, що США, як правило, підтримують Україну, надаючи старіше озброєння з наявних американських запасів, а потім використовують дозволені кошти «допомоги Україні» для переоснащення американських військ новим озброєнням на заміну того старого, яке вони щойно віддали. У буквальному сенсі, приблизно 140 мільярдів доларів, які США витрачають на Україну протягом перших трьох років війни, насправді фінансують масштабну модернізацію американської армії.

Парк бойових машин піхоти М-2 «Бредлі» армії США є чудовим прикладом цієї контрінтуїтивної динаміки. В обмін на передачу старих М-2 Україні, США отримують нові М-2, які щойно зійшли з конвеєра компанії BAE Systems у Йорку, штат Пенсильванія. Адміністрація президента США Джо Байдена відправила в Україну понад 200 старих М-2А2 1990-х років випуску. За кошти на війну в Україні, які Конгрес США затвердив у 2022 році, а потім знову минулого місяця, – армія закуповує абсолютно нову версію «Бредлі», M-2A4E1, на заміну M-2A2.

Управління бронетехніки назвало M-2A4E1 «найсучаснішою і найживучішою версією “Бредлі”. M-2A4E1 має всі найкращі характеристики M-2A2, включаючи точну гармату та надійний броньовий захист, а також додає покращений інфрачервоний приціл високої чіткості для навідника та кондиціонер для пасажирів. Що ще важливіше, він може похвалитися системою активного захисту «Залізний кулак» – новим видом захисту від ракет і безпілотників.

Більшість бронемашин мають лише «пасивний» захист – тобто броню та обтікання на самій машині, які допомагають їй вистояти під ворожим вогнем. Новий «активний» захист має на меті перехопити ворожий вогонь ще до того, як він досягне машини. Це одна з перших машин армії США з активним захистом. Такі системи захищають машину з усіх боків, а не лише спереду.

Ці перші кілька M-2A4E1, які армія США отримала в нагороду за допомогу українській армії, є гарним початком. І чим більше «Бредлі» Америка відправить в Україну, тим швидше американські солдати отримають активний захист.