20 Травня, 2024

Зеленський звільнив Залужного з військової служби та призначив послом у Британії

Президент Володимир Зеленський звільнив колишнього Головнокомандувача Збройних сил України генерала Валерія Залужного з військової служби та призначив його послом у Великій Британії.

Відповідні укази № 309/2024 та № 316/2024 від 8 та 9 травня відповідно були опубліковані на сайті Президента, повідомляє Ukrinform.

У документі про звільнення екс-Головкома сказано: «Звільнити генерала Залужного Валерія Федоровича з військової служби у відставку за станом здоровʼя з правом носіння військової форми одягу».

Тоді як у документі про його призначення йдеться: «Призначити Залужного Валерія Федоровича Надзвичайним і Повноважним Послом України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії».

Раніше Валерій Залужний після своєї відставки з посади головнокомандувача ЗСУ був визнаний непридатним до військової служби в результаті медичної комісії. Тоді ж ішлося про те, що перед наступними професійними кроками йому потрібно офіційно звільнитися з військової служби.

У 2020 році Валерій Залужний здобув магістерський ступінь за спеціальністю «Міжнародні відносини». Як повідомляє DW, колишній головком пройшов додаткову підготовку до дипломатичної роботи. Він уже формує нову команду для роботи в посольстві.

Нагадаємо, що 8 лютого 2024 року Валерій Залужний був звільнений з посади Головнокомандувача Збройних сил України. Замість нього на цю посаду призначили Олександра Сирського.

7 березня Зеленський погодив кандидатуру Залужного на посаду посла України у Великій Британії, але призначення відбулося тільки зараз.