16 Травня, 2024

Двоє студентів Стенфорду їдуть до України, щоб допомагати медичним працівникам

Поки тривають літні канікули, двоє студентів Стенфордського університету проведуть останні дні цих канікул неподалік від зони бойових дій в Україні, повідомляє NBC Bay Area.

Цього тижня вони вирушають до України, щоб надати вкрай необхідну допомогу тим, хто намагається врятувати життя.

Андрій Молчинський народився і виріс в Україні, а зараз живе в Канаді, а Алекс Кларк — ветеран армії зі Сент-Луїса. Вони познайомилися в Стенфорді і швидко подружилися. Тепер вони прямують до прифронтових міст, співпрацюючи з Асоціацією українських студентів у Стенфорді.

«Я думав — якби я був українцем або якби я був у такій ситуації, як би я з цим впорався і як би я хотів, щоб інші мені допомогли?» — сказав Кларк.

Вони започаткували проект «День незалежності» та зібрали майже 100 000 доларів, використовуючи свій досвід і зв’язки, щоб дізнатися, які матеріали допоможуть найбільше.

«Майже через два дні після того, як ми взяли на себе зобов’язання зробити щось разом, йому зателефонували його знайомі в Кривому Розі, — розповів Кларк. — Населення там збільшується через переселенців та туди везуть поранених, тож зрештою вони сказали: наша медична система не працює, нам потрібна підтримка».

Друзі придбали три машини швидкої допомоги і цього тижня летять до Європи, щоб їх забратиу. Вони також везуть 60 радіостанцій. Потім їхня команда з шести осіб перевезе все це через український кордон до міста Кривий Ріг, рідного міста Молчинського, щоб доставити тим, хто намагається там врятувати життя.

Їхня мета — прибути до Дня Незалежності України — 24 серпня, сподіваючись, що їхні зусилля допоможуть вижити більшій кількості людей, щоб незабаром відсвяткувати нову незалежність.

«Це символізм, а символізм дуже важливий в цій війні. Це так очевидно, як добро проти зла, — сказав Молчинський. — Світло проти темряви».

Вони публікуватимуть і ділитимуться своєю подорожжю на своїй сторінці в Instagram проєкту «День Незалежності». Молчинський також є співпрезидентом Асоціації українських студентів у Стенфорді, яка зібрала мільйони з початку вторгнення. За його словами, у березні вони з партнерами зафрахтували літак і доставили 35 тонн гуманітарної допомоги та 600 тисяч доз інсуліну.

Проект «День Незалежності» співпрацює з USAS, Ukrainian Freedom Fund та British-Ukraine Aid.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *