Шмигаль розповів, коли Україна планує вступити до ЄС

Шмигаль розповів, коли Україна планує вступити до ЄС

Україна має «дуже амбітний план» щодо вступу до Європейського Союзу протягом наступних двох років, заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль виданню Politico. Про це пише Yahoo.

«Отже ми розраховуємо, що цього року, 2023 року, ми вже можемо мати передвступну стадію переговорів», — сказав Шмигаль перед самітом Україна-ЄС, який має відбутися в Києві 3 лютого.

Європейська Рада надала Україні статус кандидата 23 червня, що стало історичним кроком на довгому та важкому шляху до членства.

Президент Франції Емманюель Макрон у травні заявив, що до вступу України можуть пройти «десятиліття». Інші лідери ЄС, які підтримали надання Україні статусу кандидата, приватно визнають, що перспектива фактичного приєднання України до ЄС досить віддалена, повідомляє Politico.

Шмигаль також сказав, що сподівається, що на майбутньому саміті Україна-ЄС Україна зробить «значний крок вперед», зокрема в таких сферах: безвізовий режим для промислових товарів, призупинення митних зборів на український експорт ще на рік, а також приєднання до платіжної схеми SEPA (Single Euro Payments Area) та входження України до зони мобільного роумінгу ЄС.

За словами Шмигаля, український уряд готовий переглянути нещодавно ухвалене законодавство про Конституційний суд, щоб відповідати вимогам як Єврокомісії, так і Венеціанської комісії. Зміни до закону можуть бути введені в дію ще до саміту 3 лютого.

Саміт Україна-ЄС є щорічним заходом у рамках статті 5 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Очікується, що темою саміту 3 лютого стане подальша підтримка ЄС з боку України в умовах російської агресії.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *