16 Травня, 2024

Зеленський присвоїв звання Героя України воїну, вбитому за слова «Слава Україні!»

Президент Володимир Зеленський вшанував полоненого українського військового, якого вбили російські війська і знімали це на відео, повідомляє ВВС.

Його особу встановили мати, дружина та побратими: Олександр Мацієвський був беззбройний, коли його зняли на відео, де він курить цигарку та відповідає «Слава Україні!» перед тим, як його розстрілюють. Москві висувають нові звинувачення у військових злочинах через це відео.

У неділю президент Зеленський посмертно нагородив 42-річного чоловіка званням Герой України — найвищою відзнакою країни.

«Сьогодні я присвоїв звання Героя України воїну Олександру Мацієвському, — сказав Зеленський у своєму нічному зверненні з Києва. — Людина, яку знатимуть усі українці. Людина, яку пам’ятатимуть назавжди. За його хоробрість, за впевненість в Україні та за його „Слава Україні!“».

Вважається, що Мацієвський, снайпер, який служив у підрозділі з північної Чернігівської області, був убитий наприкінці минулого року під час боїв у Бахмуті, який Росія все ще намагається захопити місяцями у жорстокій війні на виснаження. Останні слова воїна, «Слава Україні!», — це гасло, яке стало популярними серед звичайних українців після анексії Росією півострова Крим у 2014 році. На кадрах видно, як після цих слів військовополоненого розстріляли.

Спочатку панувала плутанина щодо особи воїна, і українські військові помилково впізнали його як Тимофія Шадуру, ще одного зниклого безвісти воїна, який воював у Бахмуті. Пізніше стало відомо, що на відео був Мацієвський. Українська влада заявила, що вбивство є «ще одним доказом, що ця війна є геноцидом», і почала кримінальне розслідування щодо злочинців.

Минулого тижня в інтерв’ю німецькій газеті Bild мати Мацієвського заявила, що впізнала свого сина, і сказала, що він до війни працював електриком в Києві.

«Він стояв там без зброї, але в той же час він пишався тим, що він українець, — сказала вона виданню. — Він завжди був неймовірно мужнім. У той момент єдиною зброєю, якою він міг захиститися, було: „Слава Україні!“».