16 Травня, 2024

Малюнок юної українки прикрасив ракету, що вирушила до Юпітера

Європа сьогодні запустила свою першу спеціальну місію до Юпітера, найбільшої планети Сонячної системи, розповідає Sky News.

Європейське космічне агентство відправило у космос свій дослідник крижаних супутників Юпітера (більш відомий як Juice), щоб почати свою восьмирічну місію сьогодні.

Це хвилюючий день для ентузіастів космосу, а також для житомирянки Ярини Закалюжної, чия робота зображена на ракеті. У 2021 році восьмирічна Яринка перемогла у міжнародному конкурсі Європейського космічного агентства «Juice up your rocket!». Тоді змагалися понад 2600 дітей із 63 країн світу.

У своїй роботі дівчинка намалювала планету Земля, що передає Юпітеру корабель, який буде її вивчати, а супутники із захопленням спостерігають за цим. Малюнок зробили також обкладинкою сторінки Twitter цієї місії: подивитися на нього можна за посиланням.

Зараз одна з мрій Ярини — дочекатися завершення польоту, який триватиме до 2031 року, а також очікувати повернення місії на Землю.

Інженер Juice Мануела Бароні високо оцінила «милі, життєрадісні та справжні» ілюстрації, зображені на носі ракети.

У межах місії науковці планують провести спостереження за Юпітером і трьома його супутниками — Ганімедом, Каллісто та Європою. Вчені хочуть вивчити складне середовище Юпітера та дізнатися більше про ці небесні тіла як про ймовірні місця для життя.