15 Травня, 2024

НЛО чи супутник NASA? Спалах світла над Києвом викликав хвилю теорій. Відео

Після появи яскравого спалаху над горизонтом Києва виникли припущення, які не були пов’язані з російськими повітряними атаками на українську столицю, пише Newsweek.

На поширених у соцмережах кадрах видно момент, коли близько 22:00 ввечорі середи невідомий об’єкт на короткий час осяяв житловий квартал Києва. Інший ролик показав, як палаючий об’єкт падає з неба. Голова Київської військової адміністрації Сергій Попко повідомив, що через інцидент оголошено повітряну тривогу, щоб переконатися у відсутності постраждалих від «уламків, що падають на землю». Йшлося про роботу ППО, але потім Повітряні Сили це спростували.

Радник президента України Андрій Єрмак опублікував в Твіттері емодзі з НЛО без будь-якого подальшого контексту, викликавши безтурботні дискусії, які включали меми та карикатури інопланетян і НЛО. Радник МВС України Антон Геращенко дав більш прозаїчне пояснення, написавши у Twitter, що, за попередньою інформацією, спалах стався через супутник NASA.

У NASA цього тижня заявили, що знятий з експлуатації космічний корабель RHESSI вагою 660 фунтів знову увійде в атмосферу. Однак Роб Маргетта з Управління комунікацій NASA сказав BBC, що супутник все ще був на орбіті в момент спостереження спалаху в Києві і траєкторія його падіння дуже далека від України.

Український некомерційний освітній проект «Альфа Центавра» заявив у Telegram, що важливо не поширювати «брехню» про супутник, уточнивши, що це був «болід» (метеор).