Український військовий, який втратив ногу, подолав 42 км у Лондонському марафоні

Український військовий, який втратив ногу, подолав 42 км у Лондонському марафоні

Український військовий, який втратив ногу і воював на передовій у протезі, подолав Лондонський марафон, щоб зібрати гроші та поділитися посланням єдності проти російської агресії. Про це розповідає Independent.

Роман Кашпур втратив ногу в 2019 році, коли наступив на міну, але воював на передовій в Україні в протезі протягом шести тижнів після вторгнення Росії в лютому 2022 року. 26-річний чоловік із Хмільника на Вінниччині з тих пір перейшов на тренування товаришів по службі.

У неділю він взяв участь у 43-му Лондонському марафоні, щоб представляти свою країну та збирати гроші для благодійної організації Citizen, яка підтримує українських військовослужбовців з ампутованими кінцівками. Роман подолав дистанцію у 42 кілометри.

«Цей марафон є великим викликом для мене, але я збираюся робити це не лише для того, щоб пробігти його, а й щоб стимулювати інших людей. Я хочу дати їм чудовий приклад того, що життя триває, і ви повинні жити своїм життям і мати мотивацію, навіть маючи ці важкі та жахливі травми, — сказав Кашпур до забігу. — Головний меседж, звісно, що ми маємо бути єдиними… щоб допомогти Україні, захистити країну та захистити світ; зупинити це зло і зупинити цю агресію».

Кашпур вперше побував у Великій Британії, де, за його словами, відчув «дивовижну» підтримку України.

«Під час мого тренування я помітив багато українських прапорів, які майорять на офіційних будівлях… Я відчуваю підтримку цієї країни для України і для українців, це неймовірно», — сказав він.

Кашпур тренувався задля марафону протягом трьох місяців. Він брав участь в українських змаганнях «Ігри героїв», перемагаючи в таких категоріях, як підтягування та кросфіт, і встановив рекорд України, протягнувши 16-тонний вантажний літак у 2022 році.