18 Травня, 2024

Клон іранського дрона Shahed виставили на продаж на сайті Alibaba

На китайському сайті електронної комерції Alibaba з’явилось оголошення про безпілотник, створений за моделлю дрона-камікадзе іранського виробництва, який Росія регулярно використовує для атак на Україну. Про це пише Vice.

Після того, як медіа зв’язалися з постачальником, що базується в Шеньчжені, дрон було видалено з вебсайту компанії та Alibaba.

БПЛА XHZ-50 з фіксованим крилом було виставлено за ціною 57 000 доларів. Згідно зі специфікацією, дрон важить трохи менш як 150 фунтів, працює на бензині, і ним можна керувати за допомогою дистанційного керування на відстані до шести миль. XHZ-50 надзвичайно схожий на Shahed-136, який виробляється Іраном і продається в Росію.

Україна стверджує, що за останні два роки Росія випустила по українських містах вже понад 3000 «шахедів». Ці безпілотники відомі тим, що вони гучні завдяки двигунам, що працюють на бензині, і їх легко збити, оскільки вони повільні та гарячі, тому їх легко побачити за допомогою тепловізора.

БПЛА з фіксованим крилом вже давно можна придбати в Інтернеті від різних постачальників по всьому світу, в тому числі від американських компаній. Що відрізняє цей безпілотник, так це його разюча візуальна схожість із Shahed-136. В описі свого продукту Sunlipo стверджує, що дрон призначений для комерційного використання.

Перед зникненням сторінки, вебсайт показував три різні моделі безпілотних літальних апаратів, доступних для придбання, у тому числі дві з різними варіаціями носа та крил. Вони коштують 46 000 доларів, і можуть перевозити корисне навантаження лише 44 фунти (20 кг), порівняно з потужністю XHZ-50 у 110 фунтів (50 кг). У повному описі дрона йдеться про те, що це «БПЛА з фіксованим крилом, потужністю 20 кг із важким корисним навантаженням і довготривалим польотом, зйомкою та картографуванням».

Сам Shahed-136 важить 539 фунтів (244 кг). XHZ-50 також дорогий. Однією з переваг Shahed-136 є те, що Іран може виробляти та продавати їх настільки дешево. Ціни різняться між моделями, але експерти оцінюють, що Shahed коштує лише близько 20 000 доларів.