У Канаді створюють онлайн-енциклопедію старовинних українських пісень

У Канаді створюють онлайн-енциклопедію старовинних українських пісень

У Канаді українська співачка Марічка Марчик створює онлайн-енциклопедію старовинних українських народних пісень. Про це пише Укрінформ.

«Це буде безкоштовна та доступна енциклопедія, до якої увійдуть унікальні архівні аудіоматеріали, які фольклористи багато років збирали у різних регіонах України. Там будуть рідкісні пісенно-археологічні зразки, які подеколи існували лише в одному селі і пішли у забуття з останнім носієм традиції», – зазначила Марчик.

Крім того, на вебсторінці енциклопедії можна буде знайти не тільки ноти і тексти пісень, але й відеоуроки, щоб люди з різних країн змогли долучитись до української пісенної традиції.

Планується, що сторінки сайту матимуть вигляд артколажів з інтерактивною мапою різних етнічних регіонів України, зокрема Крим, представлених десятьма пісенними жанрами кожен. Цікаво, що музикантка сподівається, що матеріали енциклопедії вже наступного року внесуть як посібник до освітньої програми шкіл в Україні і діаспорі. Першу частину енциклопедії презентують і відкриють для використання вже навесні 2021 року.

Нагадаємо, Марічка Марчик – українська співачка, солістка проєкту «Balaklava Blues», у минулому — гуртів «Божичі», «Сонцекльош», «Куку Шанель». Нині зі своїм чоловіком Марком, лідером музичного гурту «Lemon Bucket Orkestra», мешкає у Торонто.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *