15 Травня, 2024

Більшість українських біженців у ЄС хоче додому, але деякі прагнуть поїхати в США

Понад половина українських біженців планує повернутися додому після війни, показало нове дослідження, пише The First News.

Опитування проводилося у Польщі, де наразі проживає найбільша кількість біженців з розореної війною України. Згідно зі звітом Центру східноєвропейських досліджень Варшавського університету, 58 відсотків опитуваних людей планують повернутися додому, а 29 відсотків хочуть залишитися в Польщі назавжди.

Лише 12 відсотків сказали, що мають намір поїхати далі в іншу країну, з яких 26 відсотків назвали Німеччину, 16 відсотків США, 11 відсотків Великобританію, 10 відсотків Швецію, 8 відсотків Словаччину та 7 відсотків Канаду.

Ще 63 відсотки респондентів заявили, що мають намір працювати за кордоном, тоді як 20 відсотків планують утримувати себе за власні кошти.

Дослідження також показало, що 37 відсотків українських біженок війни прибули до Польщі без дітей, ще 37 відсотків приїхали з однією дитиною, 18 відсотків з двома і 8 відсотків з трьома або більше.

У дослідженні, проведеному у 2021 році до початку війни, 53 відсотки українських жінок, які проживали в Польщі, заявили, що їхні діти залишилися в Україні, і лише 11 відсотків привезли їх із собою до Польщі.

Тридцять шість відсотків заявили, що обрали Польщу як найближчого сусіда в культурному плані, тоді як 27 відсотків сказали, що мають друзів або знайомих у країні. Ще 24 відсотки сказали, що мають родину в Польщі, а 19 відсотків сказали, що обрали Польщу, оскільки сприймали її як дружню до українців країну.

Дослідження проводилося з 23 березня по 3 квітня шляхом прямих інтерв’ю українською мовою з 400 українцями, які виїхали з країни до Польщі після 24 лютого. 85 відсотків учасників дослідження – жінки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *