Борис Джонсон йде у відставку: українці засмучені, росіяни святкують

Борис Джонсон йде у відставку: українці засмучені, росіяни святкують

Відставку Бориса Джонсона зустріли у Москві із захопленням і глузуванням, а в Києві Володимир Зеленський висловив сум щодо звільнення свого ключового союзника, пише The Guardian.

Джонсон, який виступав за поставки зброї Україні на ранніх етапах війни і був першим лідером країни G7, який відвідав Київ у квітні, став улюбленою фігурою в Україні.

«Ми всі сприйняли цю новину [про відставку Джонсона] із сумом, — сказав Зеленський у заяві після телефонної розмови двох лідерів. — Не тільки я, а й усе українське суспільство, яке вам дуже симпатизує. Ми не сумніваємося, що підтримка Великої Британії збережеться, але ваше особисте лідерство та харизма зробили її особливою».

В окремому пості в Instagram Зеленський назвав Джонсона «другом», написавши, що «всі українці із сумом сприйняли новину про відставку лідера Консервативної партії».

У Росії підтримка України Джонсоном зробила його частою мішенню для державних ЗМІ. У Кремлі назвали його «найактивнішим антиросійським лідером». Коли новини про майбутню відставку Джонсона дійшли до Москви, посадовці та бізнесмени, пов’язані з Кремлем, використовували сильніші слова.

«Мораль історії – не прагніть знищити Росію. Росію неможливо знищити. Об неї можна зламати зуби, а потім ними подавитися», – написала речниця МЗС Марія Захарова.

Заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Мєдвєдєв зрадів, кажучи, що відставка Джонсона є «логічним результатом британської зарозумілості та посередньої політики».

«Найкращі друзі України йдуть. Чекаємо новин з Німеччини, Польщі та країн Балтії», – написав екс-президент Росії в Telegram.

Російське посольство у Великій Британії опублікувало у Twitter заголовок Bloomberg за минулий місяць, у якому цитувалося, що він планує залишитися прем’єр-міністром до середини 2030-х років. «Мабуть, щось пішло не так», — йдеться в підписі посольства.

Радник президента України Михайло Подоляк подякував Джонсону за те, що він «усвідомлював загрозу монстра Російської Федерації та завжди був на передовій підтримки України». «Пан Джонсон – це людина, яка з самого початку почала називати речі своїми іменами… Завдяки панові Джонсону ми розуміємо, що перемога – це справжній символ майбутнього України», – додав він.

Опитування показало, що Джонсон є найпопулярнішим іноземним лідером в Україні з рейтингом схвалення 90%, лише на три відсотки поступаючись Зеленському.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *