13 Травня, 2024

Декілька європейських країн заборонили імпорт зерна з України

Польща, Угорщина та Словаччина заборонили імпорт зерна та інших продуктів харчування з України через сплеск дешевих товарів на ринку і складну конкуренцію, пише CNN.

Офіс польського прем’єр-міністра заявив, що цей крок спрямований на «захист польського сільськогосподарського ринку від дестабілізації». Україна у відповідь заявила, що «шкодує про рішення своїх польських колег» і готова співпрацювати з Польщею у розслідуванні будь-яких можливих зловживань.

У неділю міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь оголосив, що Будапешт також тимчасово заборонить імпорт зерна, насіння олійних культур та іншої сільськогосподарської продукції з України, заявивши, що цей крок необхідний «за відсутності значущих заходів ЄС».

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Хеґер 17 квітня повідомив, що його країна також тимчасово призупинить імпорт агропродукції з України.

Європейська комісія засудила цей крок, заявивши, що не окремі члени вирішують торговельну політику — це компетенція Євросоюзу.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну, РФ заблокувала чорноморські порти та морські шляхи, якими українське зерно експортувалося до Африки та Близького Сходу. Побоюючись широкомасштабного голоду, Європейський Союз скасував мита на зерно з України, щоб полегшити розподіл на ці світові ринки. Відтоді українське зерно потрапило до Польщі, але значна його частина залишилася в країні, що знизило ціни та спричинило значні фінансові збитки польських фермерів.

Фермери Центральної та Східної Європи протестують проти імпорту українського зерна. Протестувальники заблокували тракторами рух транспорту та пункти пропуску на кордоні на кордоні між Румунією та Болгарією, намагаючись не допустити українських вантажівок до своєї країни. Місцеві виробники кажуть, що не можуть конкурувати з ціною українського зерна, і вимагають компенсації від Єврокомісії.

Обурення зросло після того, як Єврокомісія оприлюднила проект рішення про продовження безмитного та неквотованого імпорту українського зерна до червня 2024 року, що спричинило відставку міністра сільського господарства Польщі.