130 українських військовополонених повернулися додому у святковому обміні

130 українських військовополонених повернулися додому у святковому обміні

Понад сотню українських військовополонених було звільнено — вони повернулися додому, заявив у неділю високопосадовець президента в рамках «великого великоднього обміну», пише Euronews.

Країни регулярно обмінювалися полоненими після того, як Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну в лютому минулого року.

«Ми повертаємо 130 наших людей. Останніми днями це відбувалося в кілька етапів», — повідомив у Twitter глава Офісу Президента Володимира Зеленського Андрій Єрмак.

«Військові, прикордонники, нацгвардійці, моряки, співробітники ДССТ… Рядові і сержанти, які потрапляли в полон на Бахмутському, Соледарському, Запорізькому, Херсонському напрямках. Наші люди повертаються додому.

Великдень. Квінтесенцією цього свята є надія. Це саме те, що відчували рідні полонених, які так довго чекали на них. Життя наших — найвища цінність для нас. „Герої мають бути живими“, так завжди говорить Президент Володимир Зеленський, чиє завдання виконує наша команда, Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Це завдання звучить коротко: повернути всіх. І ми повернемо. З Великоднем!» – йдеться у Телеграм-каналі Єрмака.

Невідомо, скільки російських солдатів було відправлено назад.

Українських полонених, імовірно, утримувала російська група найманців Вагнера. Її засновник, Євген Пригожин, був помічений на відео, опублікованому в Telegram, де він повідомив, що їх передадуть українським силам на святкування Великодня.

Масове відзначення свята в Україні припинено з міркувань безпеки, проте люди все одно збиралися у храмах та освячували кошики до Великодня.