19 Травня, 2024

В Україні запустили додаток для пошуку зниклих під час війни дітей

В Україні запустили мобільний додаток для пошуку дітей, які зникли за понад 13 місяців війни з Росією, повідомила Нацполіція. Про це пише TRT World.

За оцінками Києва, під час війни до Росії було депортовано 19 544 дітей, і лише 328 з них повернулися. Москва заперечує викрадення дітей з окупованих територій і каже, що їх вивезли заради їхньої безпеки.

Україна об’єднала зусилля з американською технологічною компанією Find My Parent для розробки додатку «Reunite Ukraine», який допоможе відновити зв’язок сімей, розлучених під час війни, повідомив у четвер заступник голови Нацполіції Олександр Фацевич.

«Це один із інструментів пошуку дітей і возз’єднання їх із сім’ями, — сказав він на онлайн-брифінгу. — Якщо ми таким чином знайдемо хоч одну дитину чи возз’єднаємо одну сім’ю — це вже буде перемога, маленька, але з кожним кроком ми зможемо повертати дітей додому».

Додаток зробили безкоштовним для завантаження та простим у користуванні, сказав Фацевич. Він має багаторівневу перевірку ідентифікації. Поліція перевіряє та підтверджує особисті профілі та діє як посередник, щоб забезпечити спілкування через додаток.

Фацевич сказав, що додаток дозволить поліції збирати більше даних у безпечний спосіб, у тому числі від людей у Росії, Білорусі чи на окупованих Росією територіях, які хочуть допомогти українським дітям.