16 Травня, 2024

Президент України поговорив зі спікером Палати представників США: головні теми

Президент України Володимир Зеленський заявив у вівторок, що він і спікер Палати представників Конгресу США Кевін МакКарті під час телефонної розмови обговорили потребу України в зброї, а також посилення санкційного тиску на Росію, пише NDTV.

У Twitter Зеленський зазначив, що подякував МакКарті за двопартійну підтримку в Конгресі України і підтримку потреб України в обороні.

«Окреслив ситуацію на фронті та нагальні потреби України в бронетехніці, артилерії, ППО та авіації», — йдеться у твіті Зеленського.

За його словами, вони також обговорили посилення санкційного тиску на Росію, в тому числі в нафтогазовому секторі.

Завдяки рішучій підтримці як демократів президента Джо Байдена, так і республіканців МакКарті Конгрес схвалив мільярди доларів гуманітарної, економічної та оборонної допомоги для України з початку повномасштабного російського вторгнення в лютому 2022 року, включаючи пакет допомоги на 45 мільярдів доларів, затверджений у грудні.

Однак деякі праві республіканці поставили під сумнів цю допомогу, стверджуючи, що федеральні кошти мають бути витрачені на внутрішні потреби або спрямовані на конкуренцію з Китаєм, що зростає.

Позиція МакКарті полягала в тому, що він підтримує Україну, але республіканці Палати представників, які взяли під свій контроль палату в січні, не нададуть «чистий чек» на допомогу США Києву.