13 Травня, 2024

У Ватикані заявили про таємну місію з допомоги Україні: що відомо

Папа Римський Франциск у неділю заявив, що таємна мирна «місія» у війні в Україні триває і Ватикан готовий допомогти полегшити повернення українських дітей, вивезених до Росії під час війни. Про це пише AP.

«Я готовий зробити все, що завгодно, — сказав Папа Франциск під час прес-конференції дорогою додому з Угорщини. — Виконується місія, яка не є публічною; коли це стане публічним, я розповім про це».

На запитання, чи говорив він про мирні ініціативи під час переговорів у Будапешті цими вихідними з прем’єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном чи представником Російської православної церкви в Угорщині, Папа Франциск не відповів детально.

Депортації українських дітей викликають занепокоєння після минулорічного повномасштабного вторгнення. Папа Римський сказав, що Святий Престол уже допоміг у проведенні деяких обмінів полоненими і зробить «все, що в людських силах», щоб возз’єднати родини.

«Усі людські жести допомагають. Жести жорстокості не допомагають», — сказав понтифік.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої у справах дітей, звинувативши їх у військових злочинах за викрадення дітей з України. Росія заперечує будь-які правопорушення, стверджуючи, що дітей перевезли «заради їхньої безпеки».

Минулого тижня прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зустрівся з Папою Франциском у Ватикані та попросив його допомогти повернути українських дітей, забраних після російського вторгнення.