13 Травня, 2024

Голубці додали до переліку нематеріальної культурної спадщини України

Міністерство культури та інформаційної політики оголосило про розширення переліку нематеріальної культурної спадщини України, додавши до нього 5 нових пунктів. Наказ, що містить оновлений перелік, було опубліковано на офіційному сайті відомства.

До національного переліку було додано приготування такої української традиційної страви, як голубці.

«Страва побутує на всій території сучасної України та інших країн, зокрема на території Кіровоградської області: селище Голованівськ, села Вербове, Грузьке, Ясне, Ємилівка, Журавлинка, Цвіткове, Клинове, Красногірка, Манжурка, Межирічка, Краснопілля, Молдовка, Матвіївка, Недеждівка, Наливайка, Роздол, Розкішне, Костянтинівка, Маринопіль, Мар’янівка, Новосілка, Свірневе, Зелена Балка, Новоголованівськ, Олексіївка, Троянка, Шепилове, Олександрівка, Ковалівка Голованівського району», — зазначають у МКІП.

Крім того, до переліку було додано традиції рогозоплетіння, які є поширеними в селах Щітки та Писарівка Вінницької області, традицію наряджання могильних хрестів на Рівненському Поліссі, культуру традиційного вівчарства Бессарабії та знання, пов’язані з ним, а також традицію повіншування Василів у селі Липівка Івано-Франківської області.

Національний перелік нематеріальної культурної спадщини України складається з 68 елементів, серед яких популярні традиційні страви, як борщ. Також у ньому є кобзарство, петриківський розпис, опишнянська кераміка, випікання весільних каченят, українська писанка та інші.

Національний перелік було започатковано відповідно до Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини, яку Україна ратифікувала у 2008 році. Експертна рада з питань нематеріальної культурної спадщини, яка діє при Міністерстві культури та інформаційної політики України, рекомендує додавати нові елементи до переліку.