16 Травня, 2024

Грета Тунберг розкритикувала Росію через підрив Каховської ГЕС

Шведська кліматична активістка Грета Тунберг звинуватила Росію в підриві Каховської ГЕС в Україні, назвавши це актом екоциду, пише Reuters.

Підрив Каховської дамби, що розташована біля тимчасово окупованої Нової Каховки на Херсонщині, спричинив великі повені, змусивши тисячі жителів покинути свої населені пункти, та став причиною екологічної катастрофи.

«Цей екоцид як продовження неспровокованого повномасштабного вторгнення Росії в Україну є ще одним звірством, від якого світ втратив мову. Наші очі знову звернені до Росії, яка повинна відповідати за свої злочини», — заявила 20-річна Тунберг у Twitter у четвер.

Президент України Володимир Зеленський відповів у Twitter: “Дякую за Вашу позицію та за відстоювання правди @GretaThunberg! Росія має бути притягнута до відповідальності за все своє зло проти людей, життя та природи!”.

У п’ятницю Тунберг сказала Reuters під час щотижневого кліматичного протесту шведського парламенту, що наслідки прориву дамби є «абсолютно жахливими».

«Росія має бути притягнута до відповідальності за свої дії та злочини. Очі світу зараз – на них», — сказала Тунберг.

Сполучені Штати заявили у вівторок, що не можуть точно сказати, що стало причиною руйнування дамби, але вони оцінюють повідомлення про те, що за вибухом стоїть Росія, яка окупувала дамбу з минулого року.