В Україні розгорнуть ізраїльську систему попередження з повітря

В Україні розгорнуть ізраїльську систему попередження з повітря

Цивільну систему попередження з повітря, яку Ізраїль створює для України, планується розгорнути у вересні, повідомив український чиновник у середу The Times of Israel.

Цей графік на кілька тижнів перевищує початкові очікування розгортання влітку, і українські дипломати та співробітники служби безпеки працюють над прискоренням процесу.

Українські та ізраїльські офіційні особи збираються зустрітися цього тижня в Польщі для роботи над системою. За словами чиновника, вона спочатку охоплюватиме більшу частину Києва, а потім, є сподівання, що вона буде скопійована в інших містах.

З початку війни минулого року Росія завдавала ударів по українських містах ракетами та безпілотниками-камікадзе. На відміну від Ізраїлю, система, призначена для розгортання в Україні, буде містити лише оповіщення, без можливостей перехоплення.

Система в Україні налаштована на ширше покриття та запускатиме сповіщення в загальній зоні, куди очікується влучення російської ракети; система в Ізраїлі працює більш точно. Ізраїльська використовує поєднання радарних і електрооптичних пристроїв для виявлення запусків ракет і безпілотників, класифікації розміру та загрози, яку вони представляють, і визначення на карті територій, які перебувають у небезпеці. Громадяни в цих районах отримують попередження через сирени, сповіщення на телефони та повідомлення на телебаченні та радіо.

Цій системі приписують порятунок сотень життів в Ізраїлі протягом багатьох років під час спалахів насильства з терористичними групами в секторі Газа та Лівані, які запустили тисячі снарядів по ізраїльських містах. Останніми роками точність системи підвищилася, щоб вона могла обмежити сповіщення окремими районами великих міст.