Фотограф з Сакраменто поїхала в Україну на 3 тижні та залишилася на рік: її історія

Фотограф з Сакраменто поїхала в Україну на 3 тижні та залишилася на рік: її історія

Запах диму все ще витає від зруйнованих війною українських прапорів, що висять над Аліною Тайлію, українським фотографом, яка живе в Сакраменто, коли вона описує одну з перших фотографій, які вона зробила після прибуття на кордон її рідної країни з Польщею. Її історію розповідає SacBee.

«Це одна з перших фотографій, які я зробила», — сказала 30-річна Тайлію, тримаючи яскраву чорно-білу фотографію дитини-біженця приблизно того ж віку, що була й вона, коли емігрувала до Сполучених Штатів у 1999 році. Картина змінила її життя.

«Тоді я зрозуміла, що не можу поїхати — я була повністю і глибоко зворушена кількістю сімей, матерів, дружин, просто дітей, які тікають», — сказала вона.

Тайлію почала публікувати свої фотографії з війни та ділитися емоційними історіями, що стоять за ними, у соціальних мережах, а її підписники та друзі надсилали пожертви на підтримку її роботи.

«Те, що мало бути тритижневою поїздкою, зрештою вилилося майже у цілий рік», — сказала вона.

Її фотографії та артефакти, які вона зібрала на передовій, будуть представлені на дводенній експозиції в аудиторії Clara в Сакраменто в суботу, 10 червня, і в неділю, 11 червня. Квитки коштують 15 доларів. Кулі та підірвані міни будуть виставлені разом із протигазом, знайденим в одному з бункерів.

«Це речі, які Росія принесла на територію України, — сказала вона, вказавши на предмети, серед яких шоломи, одяг і упаковка для їжі. — До усіх цих предметів ви зможете доторкнутися, а також побачити на зображеннях».

Серед її знахідок були журнали та газети, залишені росіянами: «Було цікаво прочитати їх… просто щоб побачити, наскільки різкою та божевільною є ця пропаганда».

Тайлію розповіла, що зібрані гроші витратила на ліки та продукти для постраждалих від війни, а кошти, виручені від виставки, планує направити на допомогу українцям. За її словами, на заході також будуть присутні українські військові, які отримали протезування після бойових поранень.