18 Травня, 2024

Українські фермери оплакують загиблих у повені тварин та врожай

Юрій, 56-річний український фермер, стоїть по груди у воді у своєму селі Афанасіївка, ошелешено дивлячись навколо. Тиждень тому він вирощував овочі та фрукти та пас своїх корів. Зараз його земля на Миколаївщині глибоко під каламутно-зеленою водою, розповідає Yahoo.

Руйнування дамби Каховської ГЕС спричинило масові повені в Херсонській та Миколаївській областях. Повінь стала ще одним важким ударом для фермерів у регіонах, які і без того не могли висадити врожай через сильні обстріли та необхідність розмінувати свої землі.

«Те, що тут під водою, могло годувати кілька великих сімей рік, — розповідає Юрій, спостерігаючи, як повз пропливають утоплені каченята. – Путін забрав у нас все».

За даними Мінагрополітики України, через повінь може бути втрачено кілька мільйонів тонн врожаю. На правому березі Дніпра в Херсонській області підтоплено 10 тис. га cільськогосподарських угідь, тоді як на окупованому Росією лівому березі затоплена площа в кілька разів більша, підрахували в міністерстві.

59-річна фермерка Олена Гулюк приходить на пункт пропуску за бутильованою водою у волонтерів. Її руки та сукня вкриті брудом від спроби врятувати її речі.

«Наше сіно розмокло. У нас було зерно на корм. Воно теж зіпсувалося. Наші хатки попливли разом із тваринами. Наші кролі загинули, це дуже боляче, — каже Олена, яка все життя займається фермерством. — Ми садили картоплю, буряк, моркву, все, що потрібно для господарства на рік. А тепер нічого нема».

Афанасіївка була окупована російськими військами сім місяців. Пошкодження від обстрілів видно на дахах будинків, які зараз стоять у воді. На полях досі стоять червоні знаки, які попереджають про мінування.

У Херсоні продавчиня на ринку Ольга Маркова, 63, каже, що місцеві полуниця та черешня вже коштують дорожче, ніж на Заході Україні.

«Весь урожай затопило. Тепер овочі, ягоди і пшениця будуть дорогі, — каже вона. — Звідки людям гроші взяти? Як вони будуть жити? На базарі нічого немає. Цього року, швидше за все, буде голод. Раніше Херсон годував всю Україну і Росію. А тепер подивіться, що вони з нами зробили».