Генсек НАТО: Український контрнаступ набирає обертів, є успіхи

Генсек НАТО: Український контрнаступ набирає обертів, є успіхи

Український наступ на окуповані Росією частини Сходу та Півдня демонструє перші ознаки успіху, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг увечері в понеділок. Про це пише USA Today.

Столтенберг сказав виданню, що українські військові «набирають обертів», відвоювавши сім малих міст і сіл у російських військ. Його коментарі є одними з перших у заявах західних лідерів про початковий успіх українських сил. Українські лідери також оголосили про подібні досягнення.

«Ми повинні бути готові, що цей наступ буде кривавим і важким, — сказав Столтенберг. — Росіяни мали час будувати — це досить важкі лінії оборони, і прорвати їх — складне завдання».

Незважаючи на те, що зарано передбачити результат проти оборони Росії, яка закріпилася, перші битви можуть свідчити про те, що десятки мільярдів, інвестовані очолюваною США коаліцією в оснащення та навчання ЗСУ західною зброєю та в тому, як її використовувати, окупаються, повідомляє видання.

Місяцями війська США та НАТО тренували українські сили комбінувати артилерійський вогонь для прикриття військ на бронетехніці та піших військ, які будуть атакувати російські укріплення. Найсильніший захист Росія побудувала у Запорізькій області, де відбулися одні з найважчих початкових боїв. Україна може загрожувати основним лініям постачання Росії, прорвавшись вглиб.

Столтенберг зазначив, що російські війська погано керовані, оснащені та забезпечені.

«Але ми побачили, що українці мають мужність, рішучість звільнити землю… і відштовхнути росіян», — сказав генсек.