13 Травня, 2024

Байден: Загроза використання Путіним тактичної ядерної зброї є реальною

Президент Джо Байден заявив у понеділок, що загроза президента Росії Володимира Путіна використати тактичну ядерну зброю є «реальною». Це відбулося через кілька днів після того, як американський лідер засудив розміщення Росією такої зброї в Білорусі. Про це пише Reuters.

У суботу Байден назвав заяву Путіна про те, що Росія розмістила свою першу тактичну ядерну зброю в Білорусі, «абсолютно безвідповідальною».

«Коли я близько двох років тому казав, що хвилююся про висихання річки Колорадо, усі дивилися на мене, як на божевільного, — сказав Байден у Каліфорнії в понеділок. — Вони дивилися на мене так і коли я сказав, що хвилююся щодо використання Путіним тактичної ядерної зброї. Це реально».

Минулого тижня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю, яка, за його словами, є втричі потужнішою за атомні бомби, скинуті США на Хіросіму та Нагасакі в 1945 році.

Це перше розміщення Росією таких боєголовок — ядерної зброї меншої дальності, яку можна було б використовувати на полі бою — за межами Росії після розпаду Радянського Союзу.

Сполучені Штати заявили, що не мають наміру змінювати свою позицію щодо стратегічної ядерної зброї у відповідь на розгортання і не бачать жодних ознак того, що Росія готується застосувати ядерну зброю.