У США розповіли, як передаватимуть Україні винищувачі F-16

У США розповіли, як передаватимуть Україні винищувачі F-16

Будь-які потенційні передачі винищувачів F-16 в Україну — чи то зі Сполучених Штатів, чи то від cоюзника — займуть місяці, заявив представник Державного департаменту США 19 червня. Про це пише Military Times.

Хоча самі США на сьогодня не оголосили про передачі винищувачів F-16 Україні, вони підтримують намір інших союзників доставити ці літаки до Києва, заявив Стен Браун, головний заступник помічника секретаря відомства з військово-політичних питань.

У травні почали надходити повідомлення про те, що Нідерланди розглядають можливість надання Україні частини свого парку F-16 і хочуть якомога швидше розпочати навчання пілотів. Але передача таких літаків в Україну має бути «цілісним» підходом, включати як навчання пілотів, так і технічне обслуговування, сказав Браун.

Одним із перших кроків у потенційній передачі літаків F-16 буде ліцензія на навчання цих льотчиків, ще до того, як ліцензія на передачу літака взагалі з’явиться. Потім необхідно ідентифікувати самі літаки — чи будуть вони доставлені третьою стороною або іншим механізмом — перш ніж розробити план використання літака українськими військовими, продовжив Браун.

За його словами, Державний департамент уже працює над оформленням документів для запитів на передачу від третіх сторін, які надходять із таких країн, як Нідерланди, щоб можна було розпочати навчання пілотів. Але він відмовився назвати конкретні терміни цього завершення.

На сьогоднішній день уряд США надав Україні військову допомогу на суму близько 40 мільярдів доларів і «використав практично всі інструменти нашого інструментарію співпраці в галузі безпеки, щоб досягти результатів», — сказав Браун.

«Масштаб того, що ми там робимо, є історичним, — сказав Браун. — Речі, які раніше тривали місяці й тижні, щоб пройти процес затвердження між відомствами, відбуваються за кілька годин».