15 Травня, 2024

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Росію державою-спонсором тероризму

Парламентська асамблея ОБСЄ визнала Російську Федерацію державою-спонсором тероризму, а ПВК «Вагнер» — терористичною організацією, повідомляє Ukrinform.

Про це у Facebook зазначила учасниця української делегації в ПА ОБСЄ, заступниця голови фракції «Слуга народу» у Верховній Раді Євгенія Кравчук.

Кравчук повідомила, що члени Парламентської асамблеї ОБСЄ ухвалили підсумкову декларацію. У документі зазначено, що тероризм є однією з найбільших загроз міжнародному миру та безпеці, а дії ПВК «Вагнер» від імені російського уряду можна кваліфікувати як терористичні. У цьому контексті наголошується, що президент Росії Володимир Путін заявив, що Група Вагнера «повністю фінансується» Російською Федерацією.

Крім того, Кравчук підкреслила, що в декларації йдеться про те, що країни-учасниці ОБСЄ повинні вжити заходів щодо ПВК «Вагнер», її афілійованих структур і правонаступників, у тому числі шляхом визнання їх терористичною організацією.

«Найголовніше — (ПА ОБСЄ — ред.) закликає держави-члени посилити міжнародні норми, які чітко визнають: терористичну природу Групи Вагнера та її дій; відповідальність Російської Федерації як держави-спонсора цієї терористичної організації; неприпустимість втягування таких суб’єктів у міждержавні відносини», — додала вона.

Під час сесії ПА ОБСЄ вирішила створити спеціальний комітет по Україні для консультацій між парламентаріями 57 країн-учасниць щодо допомоги українцям через повномасштабне російське вторгнення.