15 Травня, 2024

Пережила Другу світову і загинула вдома: найстаршій жертві атаки на Львів було 95 років

Наймолодшій жертві нічного ракетного обстрілу Львова був 21 рік, найстаршій — 95, вона пережила Другу світову війну. Про це у Telegram повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький, передає Ukrinform.

Станом на вечір 6 липня за українським часом відомо про пятьох загиблих та 37 поранених. Пошкоджено понад 30 будинків, понад 250 квартир, десять гуртожитків, дитячий будинок, два університети та санаторна школа. Це найбільш руйнівний напад на мирне населення Львівщини з початку повномасштабної війни.

«Наймолодшій дівчині, яку сьогодні вночі у Львові у квартирі вбила ракета, було лише 21… Найстаршій загиблій — 95. Жінка пережила Другу світову, але, на жаль, не пережила рашизму», — йдеться у повідомленні.

Козицький нагадав, що рятувальники продовжують розбирати завали, оскільки під ними ще можуть бути люди. Голова ОДА повідомив, що у Львові пошкоджена одна підстанція, без світла залишилися 150 абонентів. Поруч з будинком було укриття, але туди прийшло всього п’ятеро людей.

У ніч на 6 липня росіяни випустили з акваторії Чорного моря десять ракет «Калібр», сім з яких збили українські ВПС. Ракети спочатку летіли на північ, використовуючи рельєф і русло Дніпра, а потім різко змінили курс на захід, повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат. Він ще раз підкреслив, що міг би допомогти F-16: «Цей літак є частиною ППО. Він створений, щоб перехоплювати такі типи повітряних цілей, як дрони-камікадзе, крилаті ракети».

Президент України Володимир Зеленський поширив відео, на якому видно наслідки удару.

«Львів. Наслідки нічного удару російських терористів. На жаль, є поранені та загиблі. Мої співчуття рідним, — написав він під відео, опублікованим у Telegram. — Обовʼязково буде відповідь ворогу. Відчутна».

Посол США в Україні Бріджит Брінк засудила удар і запевнила, що спроможність України протистояти російській агресії й надалі зміцнюватиметься.

«Жорстокий російський ракетний удар по Львову. Неодноразові напади Росії на мирне населення є абсолютно жахливими. Ми не будемо стояти осторонь і продовжуватимемо зміцнювати здатність України захищатися», — зазначила пані Посол.