13 Травня, 2024

В Україні почалося будівництво заводу з виробництва «Байрактарів»

В Україні розпочато будівництво заводу з виробництва безпілотників, які минулоріч виявилися вирішальними у боротьбі Києва з російською агресією, пише Newsweek.

Міністр стратегічної промисловості країни Олександр Камишин заявив українському телебаченню в понеділок, що почалися роботи на заводі з виробництва Bayraktar TB2 турецької розробки, але не уточнив, де.

«Завод почали будувати на практиці, а не просто за меморандумом», – сказав він. У січні 2023 року посол України в Туреччині Василь Боднар заявив, що завод має запрацювати протягом найближчих двох років.

Повідомлялося, що планувалося розпочати роботи над заводом в жовтні 2022 року, але імпульс для проекту зріс після підписання між Анкарою та Києвом у лютому цього року угоди про співпрацю в галузі високих технологій, авіації та космосу.

Bayraktar TB2 — середньовисотний довготривалий безпілотник, виготовлений турецькою компанією Baykar, головним чином для збройних сил Туреччини. Розміром приблизно з невеликий літак, він має камери та може бути озброєний бомбами з лазерним наведенням.

Здатні виконувати розвідувальні та озброєні місії, безпілотники можуть літати зі швидкістю до 138 миль на годину та нести корисне навантаження розміром до 150 кілограмів.

Безпілотник використовувався для нанесення шкоди російським цілям і був використаний в атаці, яка потопила російський військовий корабель «Москва» в Чорному морі в квітні 2022 року.