США нададуть Україні касетні боєприпаси: чому це викликає суперечки

США нададуть Україні касетні боєприпаси: чому це викликає суперечки

Сполучені Штати нададуть новий пакет військової допомоги Україні, який вперше включатиме касетні боєприпаси, повідомили CNN представники оборони.

Ось що потрібно знати про зброю – і чому вона викликає суперечки.

Касетні боєприпаси, також звані касетними бомбами, це контейнери, які містять від десятків до сотень менших бомб, також відомих як суббоєприпаси. Контейнери можна скидати з літаків, запускати з ракет або стріляти з артилерії, морських знарядь чи ракетних установок.

Контейнери відкриваються на заданій висоті, залежно від площі передбачуваної цілі, і бомби всередині розповсюджуються по площі розміром до кількох футбольних полів. Вони з’єднуються за допомогою таймера, щоб вибухнути ближче до землі або на землі, розкидаючи осколки, призначені для вбивства військ або влучення по броньованих машинах, наприклад танках.

У США є запаси касетних боєприпасів, відомих як DPICM, або покращених звичайних боєприпасів подвійного призначення, які вони більше не використовують після їх поступового виведення з експлуатації в 2016 році.

Відповідно до статті на веб-сайті армії США eArmor, DPICM, які Вашингтон передасть Києву, стріляють зі 155-мм гаубиць, кожен контейнер містить 88 бомб. Кожна бомба має смертоносну дальність близько 10 квадратних метрів, тому один контейнер може покрити площу до 30 000 квадратних метрів, залежно від висоти.

CNN відмічає, що касетні боєприпаси розроблені таким чином, щоб вибухнути при зіткненні, але майже третина цього не робить, і вони залишаються смертельною небезпекою для мирних жителів протягом наступних років і навіть десятиліть.

94% зареєстрованих жертв касетних бомб становлять цивільні особи, з яких майже 40% – діти. Більшість країн світу заборонили використання цієї зброї. Але США, Україна, Росія, ще 71 країна – ні.