У НАТО погодилися скасувати «План дій щодо членства» України: що варто знати

У НАТО погодилися скасувати «План дій щодо членства» України: що варто знати

Після інтенсивних переговорів союзники по НАТО досягли консенсусу стосовно вилучення Плану дій щодо членства (ПДЧ) зі шляху України до членства, пише Ukrinform.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Twitter.

«Після інтенсивних переговорів союзники по НАТО досягли консенсусу щодо вилучення ПДЧ зі шляху України до членства. Я вітаю це довгоочікуване рішення, яке скорочує наш шлях до НАТО. Це також найкращий момент, щоб прояснити запрошення Україні стати членом», — написав він.

Саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

План дій щодо членства (ПДЧ) — це програма консультацій, допомоги та практичної підтримки НАТО, розроблена відповідно до індивідуальних потреб країн, які бажають приєднатися до Альянсу.

Участь у ПДЧ не означає будь-якого рішення Альянсу щодо майбутнього членства. За рішенням Північноатлантичної ради країни беруть участь у ПДЧ шляхом подання індивідуальних щорічних національних програм щодо їх підготовки до можливого майбутнього членства. Вони охоплюють політичні, економічні, оборонні, ресурсні, безпекові та правові аспекти.

Вже низка країн підтримала шлях України до членства в НАТО. Зокрема, днями президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, зустрівшись з Володимиром Зеленським, заявив перед поїздкою у Вільнюс, що «ми переглянемо рішення, прийняті на Мадридському саміті, щоб зміцнити структуру стримування та оборони альянсу та підтримати партнерів, особливо Україну».

«Ми також організуємо перше засідання Ради НАТО-Україна, яка була створена на знак підтримки України. Ми віримо, що якнайшвидше завершення війни справедливим і міцним миром сприятиме процесу членства України в НАТО», — зазначив він.