13 Травня, 2024

Сунак різко відповів Воллесу на дорікання українцям за «невдячність»

Прем’єр-міністр Великої Британії відхилив коментарі міністра оборони після того, як Бен Воллес запропонував Україні більше висловлювати «вдячність» за надану їй військову підтримку. Про це пише Independent.

Ріші Сунак сказав, що президент України Володимир Зеленський «неодноразово висловлював вдячність» за те, що Велика Британія зробила для країни з моменту повномасштабного вторгнення Росії.

Воллес у коментарях журналістам на саміті НАТО у Вільнюсі сказав, що деякі союзники, які надають допомогу Києву в обороні, «хочуть побачити вдячність». Він поскаржився на те, що минулоріч у Києві йому «видали список» зброї, яка потрібна Україні, на що він тоді відповів: «Ми не Amazon».

Але Сунак різко відреагував на заяву міністра, заперечивши його ствердження.

«Президент Зеленський неодноразово висловлював подяку за те, що ми зробили, не в останню чергу у своєму неймовірно зворушливому зверненні до парламенту раніше цього року. І він знову зробив це зі мною, як він робив незліченну кількість разів, коли я зустрічав його. Тож я знаю, що він і його люди неймовірно вдячні за підтримку, яку ми продемонстрували, за привітність, яку ми надали багатьом українським родинам, а також за лідерство протягом цього конфлікту».

Сунак підкреслив, що український народ «платить жахливу ціну» під час війни і що він розуміє «бажання Зеленського зробити все можливе, щоб захистити свій народ».

Публічна розбіжність виникла після того, як Зеленський висловив своє розчарування через те, що НАТО не спромоглося визначити часові рамки для того, щоб Київ став членом оборонного альянсу.

Але під час прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом Зеленський сказав, що НАТО надіслало «важливі сигнали», коли мова зайшла про те, щоб Україна стала державою-членом. Його також підбадьорило підписання спільної декларації лідерів G7, яка обіцяє довгострокові багатосторонні та двосторонні гарантії безпеки для Києва.

Сунак сказав: «Я вважаю, що цей саміт був дуже важливим моментом, тому що альянс однозначно підтвердив, що законне місце України в НАТО і Україна стане членом НАТО».