«Україна заслуговує на повагу»: Зеленського обурили результати першого дня саміту НАТО

«Україна заслуговує на повагу»: Зеленського обурили результати першого дня саміту НАТО

НАТО направить Україні запрошення приєднатися до військового альянсу, коли «члени погодяться та будуть виконані умови», заявив у вівторок на прес-конференції генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише Reuters.

Коментарі Столтенберга відображають формулювання комюніке лідерів НАТО у вівторок на саміті у Вільнюсі, Литва.

Президент Володимир Зеленський на шляху на саміт НАТО отримав сигнали про те, що союзники обговорюють формулювання заяви без самої України. Більше того, як глава держави написав у соцмережах, обговорюються формулювання щодо запрошення, а не щодо членства України в Альянсі. Зеленський наголосив, що Україна цінує своїх союзників і буде представлена на саміті, оскільки це повага, пише Слово і Діло.

«Але Україна теж заслуговує на повагу. Зараз, на шляху до Вільнюса, ми отримали сигнали про те, що обговорюються формулювання без України. І я хочу підкреслити: це формулювання тільки щодо запрошення, а не щодо членства України. Безпрецедентно й абсурдно — коли немає жодних часових рамок і для запрошення (!), і для членства України; і коли натомість додається якесь дивне формулювання про „умови“ навіть для запрошення України… Це схоже на те, що немає готовності ані запросити Україну в НАТО, ані зробити її членом Альянсу», — написав Зеленський.

Він зазначив, що в такому разі залишається можливість торгуватися членством України в НАТО на переговорах з Росією, а для Росії це мотивація для продовження терору.

«Невизначеність — це слабкість. І я відверто обговорюватиму це на саміті», — додав президент.

Відповідаючи на запитання щодо критики Зеленського, Столтенберг сказав: «Ніколи ще не було більш сильного повідомлення від НАТО, як коли йдеться про політичне повідомлення щодо шляху вперед до членства, так і щодо конкретної підтримки з боку союзників по НАТО».

Він сказав, що попередні вступи до альянсу не супроводжувалися часовими рамками.

«Якщо ви подивитеся на всі процеси членства, то не було часових рамок для цих процесів. Вони засновані на умовах, так і було завжди».

Заява Зеленського «викликала здивування» в учасників саміту у Вільнюсі.

«Я критично ставлюся до багатьох аспектів і, зокрема, до позиції деяких союзників, але вважаю, що це непродуманий і несправедливий підхід», — сказав високопоставлений дипломат із Центральної Європи, додавши, що Зеленський «заходить надто далеко».

Проте, деякі дипломати заявили, що розуміють реакцію українського президента, додає Слово і Діло.

«Його розчарування можна зрозуміти з огляду на агресивну війну Росії. Узгодити комюніке мають союзники. Саміт продемонструє тверду та непохитну підтримку України», — сказав високопоставлений дипломат НАТО.

Другий дипломат НАТО додав: «Ми поважаємо все, що він каже. Тому що вони знаходяться в епіцентрі війни, і цілком зрозуміло, що мають найвищі очікування».

При цьому, за його словами, яким би не було формулювання комюніке саміту, всі союзники згодні з тим, що майбутнє законне місце України — у НАТО: «Таким чином, перспектива членства, безперечно, є зрозумілою і сильною».

За результатами першого дня саміту НАТО Володимир Зеленський написав в Telegram:

«Сьогодні я поїхав в дорогу сюди з вірою в рішення, із вірою в партнерів, із вірою в сильне НАТО. У НАТО, яке не сумнівається, не втрачає часу й не озирається на будь-якого агресора. І я хотів би, щоб ця віра стала впевненістю — впевненістю в рішеннях, на які ми заслуговуємо — всі ми заслуговуємо — і яких очікує кожен наш воїн, кожен наш громадянин, кожна наша мати, кожна наша дитина. І хіба це завелике бажання?»