14 Травня, 2024

Блінкен засудив Росію за вихід з зернової угоди та обіцяв допомогу Україні з експортом

Державний секретар США Ентоні Блінкен звинуватив Росію у «використанні продовольства як зброї» після того, як Москва припинила свою участь у Чорноморській зерновій ініціативі, пише The Hill.

Угода, за його словами, «принаймні дозволила вивозити зерно та інші продукти харчування з України на світові ринки» після повномасштабного вторгнення Росії та допомогла доставити 32 мільйони тонн продуктів харчування в різні країни.

«Тож результатом сьогоднішніх дій Росії — використання продовольства як зброї, використання його як інструменту, як зброї у війні проти України — буде ускладнений доступ до їжі в місцях, які її відчайдушно потребують, і зростання цін», — сказав Блінкен.

«Суть у тому, що це безсовісно. Таке не повинно відбуватись. Угода має бути відновлена якомога швидше. І я сподіваюся, що кожна країна дуже уважно стежить за цим. Вони побачать, що Росія несе відповідальність за відмову в харчуванні людям, які відчайдушно його потребують у всьому світі, і сприяє зростанню цін у той час, коли багато країн продовжують відчувати дуже важку інфляцію», — додав він.

Як додає Європейська правда, держсекретар США також нагадав, що сенс «зернової угоди» полягав у тому, щоб гарантувати безпеку, надійність і передбачуваність вивезення продовольства з України.

«За відсутності цього ми розглянемо, що ще можна зробити, щоб знайти інші шляхи потрапляння українських продуктів харчування на світовий ринок, включно з вивезенням залізницею та автомобільним транспортом. Але з погляду обсягів дуже важко замінити те, що зараз втрачається», — підсумував Блінкен.

Раніше в понеділок речник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Москва призупинить свою участь в угоді, якщо не буде виконано її вимоги щодо доставки власних продуктів харчування та добрив у світ.