14 Травня, 2024

У відповідь на загрози РФ у морі Україна заблокувала прохід до російських портів

Україна попередила, що може атакувати все судноплавство з російських і окупованих Росією портів, і заявила про свою готовність воювати в Чорному морі після оголошення Москвою військово-морської блокади та бомбардування українських портів. Про це пише The Guardian.

Міністерство оборони в Києві оприлюднило заяву, в якій говориться, що з опівночі четверга всі судна, які курсують через контрольовані Росією порти, «можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками». Ця заява віддзеркалювала заяву з боку Москви в середу щодо всіх суден, які використовують українські порти.

«Доля крейсеру „Москва“ доводить, що Сили оборони України мають необхідні засоби для відсічі російської агресії на морі», — заявили у відомстві України.

«Морські безпілотники українського виробництва здатні знищувати нерухомі та рухомі цілі в будь-якій точці Чорного моря», — написав у Twitter радник МВС України Антон Геращенко.

У понеділок Росія підвищила ставки в Чорному морі, вийшовши з укладеної за посередництва ООН і Туреччини угоди, яка дозволяла експорт зерна з українських портів в інтересах запобігання стрибку світових цін на продовольство та потенційного голоду в деяких з найбідніших країн світу.

Представляючи свої дії як відплату за удар по Керченському мосту, що сполучає Росію з окупованим Кримським півостровом, Росія погрожувала кораблям, що перевозили українські вантажі, і атакувала портові міста Одеса, Миколаїв та інші цілі на півдні України. Білий дім попередив у середу, що Росія заклала додаткові морські міни на підходах до українських портів.