Як війська Національної гвардії Каліфорнії допомагають Україні на полі бою

Як війська Національної гвардії Каліфорнії допомагають Україні на полі бою

Війська Національної гвардії Каліфорнії стали життєво важливими партнерами України та допомагали у боротьбі з російськими військами на полі бою протягом останніх 17 місяців, заявив високопосадовець армії. Про це пише Stars and Stripes.

Генерал-майор Вільям Зана, директор відділу стратегічних планів, політики та міжнародних справ Національної гвардії, сказав, що Програма партнерства штата Гвардії, яка об’єднує війська з усіх 50 штатів, Вашингтона, округ Колумбія, і трьох територій з іншими країнами для військової підготовки, принесла безпосередню користь Україні після того, як розпочалась повномасштабна війна.

Партнером України в програмі є Каліфорнія, і гвардійські війська штату навчають українських військових у таких сферах, як тактика піхоти, робота зі зброєю і технікою та мобільність на полі бою.

«Якщо ви подивитеся на тактику малих підрозділів і успіх в Україні, я думаю, що частково це пояснюється більшою частиною роботи, яка була проведена між Україною, Каліфорнією та іншими партнерами в регіоні. Ви можете побачити докази того, що Україна використала це з великим ефектом проти російських військ», — сказав Зана в четвер у Пентагоні.

Національна гвардія Каліфорнії працює з українськими військовими протягом трьох десятиліть у рамках програми, і штат збільшив свою участь після того, як Росія незаконно анексувала Крим у 2014 році. Партнерство триває і під час повномасштабного російського вторгнення.

Війська Національної гвардії з інших держав також надавали можливості та підтримку Україні минулоріч, і деякі європейські країни, які зараз не беруть участь у Програмі партнерства штату, висловили зацікавленість у приєднанні.

«Ми бачимо великий інтерес з боку наших північних партнерів та інших країн у Європі», — сказав генерал.

З 1993 року програма створила партнерства між 100 країнами та 54 штатами, територіями та округом Колумбія.