Сенат США відхилив спробу обмежити військову допомогу Україні

Сенат США відхилив спробу обмежити військову допомогу Україні

Сенат США переважною більшістю голосів проголосував проти спроби прив’язати військову допомогу Україні до витрат на оборону членів НАТО, незважаючи на те, що 13 республіканців підтримали пропозицію сенатора-республіканця Майка Лі обмежити допомогу США Україні. Про це пише Reuters.

Сенат із 100 членів виступив проти поправки до Закону про дозвіл на національну оборону (NDAA) 71 голосом проти 13.

Поправка вимагала, щоб лише 2% коштів, виділених Україні Департаментом оборони протягом 2024 фінансового року, були зобов’язані або витрачені, поки кожен член Альянсу НАТО не витратить щонайменше 2% свого валового внутрішнього продукту на оборону.

Сполучені Штати надіслали Україні понад 40 мільярдів доларів військової допомоги після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, включаючи 1,3 мільярда доларів, як оголосила адміністрація президента Джо Байдена в середу.

Допомога Україні отримує широку підтримку обох партій у Конгресі США, який контролює державні витрати. Але невелика група республіканців, багато з яких мають тісні зв’язки з 45-м президентом і нинішнім кандидатом Дональдом Трампом, поставили під сумнів цю допомогу.

Республіканці в Палаті представників запропонували поправки щодо скорочення допомоги Україні, коли очолювана представниками цієї партії Палата розглядала свою версію NDAA минулого тижня. Ці поправки також були відхилені.

Під час кампанії, щоб стати кандидатом у президенти від Республіканської партії у 2024 році, Трамп заявив, що проситиме Європу відшкодувати Сполученим Штатам витрати на відновлення запасів зброї, які були відправлені в Україну. Раніше він заявив, що виведе Сполучені Штати з НАТО, якщо всі члени не будуть витрачати 2% свого ВВП на оборону.