Зірка Голлівуду Джордж Клуні закликав США та світ ліквідувати ПВК «Вагнер»

Зірка Голлівуду Джордж Клуні закликав США та світ ліквідувати ПВК «Вагнер»

Голлівудський актор Джордж Клуні наголосив, що світ має віддати пріоритет розслідуванню військових злочинів і злочинів проти людства, скоєних солдатами ПВК «Вагнер», пише Espreso.

Голлівудський актор, режисер і співпрезидент Clooney Justice Foundation Джордж Клуні вважає, що Захід може вбити «вірус Вагнера». Але він стурбований тим, що майбутнє злочинного російського збройного угруповання залишається неясним, оскільки місцезнаходження та статус ПВК і самого Євгенія Пригожина «покриті завісою таємниці».

«Очевидно те, що „Вагнер“ був однією з найуспішніших зовнішньополітичних ініціатив Росії за останнє десятиліття. Група дозволила Росії розширити свій вплив на нестабільні держави, зокрема в Африці, просуваючи свої економічні інтереси, часто за допомогою насильницьких засобів.

Вочевидь, нестабільність „Вагнера“ на даний момент дає Америці та ширшій міжнародній спільноті безпрецедентну можливість протистояти використанню Росією цієї жорстокої та корупційної сили за кордоном», — сказав Клуні.

Актор підкреслив, що найбільш повно методику Вагнера можна побачити в Центральноафриканській Республіці. Він зазначив, що бойовики Вагнера «мають ліцензію на мародерство», використовуючи терор для приватизації та виснаження надр країни. Джордж Клуні наводить факти з розслідування організації The Sentry, співзасновником якої він є. За словами зірки, «„Вагнер“ служить головній стратегічній меті Росії: підриву демократії в Африці».

Клуні вважає, що зараз саме час для Сполучених Штатів та міжнародної спільноти вжити заходів проти ПВК та її ініціатора.

«Америці, Європейському Союзу та іншим союзникам слід зосередитися на тому, щоб притягнути ПВК „Вагнер“ до фінансової та юридичної відповідальності», — підсумував Клуні, додавши, що «міжнародне співтовариство також має надати пріоритет розслідуванню та судовому переслідуванню найбільш відповідальних за військові злочини та злочини проти людяності, будь то співробітники „Вагнера“ чи лідери режиму та місцеві воєначальники, пов’язані з „Вагнером“».