15 Травня, 2024

Міністр культури України пішов у відставку через скандали з витратами бюджетних коштів

Президент Володимир Зеленський у четвер закликав свій уряд жорстко стримувати витрати у воєнний час, у результаті цього міністр культури, прихильник кількох гучних і дорогих проектів, запропонував свою відставку, пише Yahoo.

«У час такої війни максимум державної уваги, а отже, і державних ресурсів має йти на оборону. Очевидна річ», — сказав Зеленський у відеозверненні, посилаючись на розмову, яку він мав раніше з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Він сказав Шмигалю знайти альтернативне фінансування для проектів, «які справді потрібні. Це стосується різних сфер, зокрема галузі культури. Музеї, культурні центри, символи, серіали — усе це важливо, але зараз інші пріоритети».

Зеленський заявив, що звернувся до місцевих рад з проханням проявити стриманість, щоб «люди відчули, що ресурси бюджетів використовуються справедливо й правильно. Бруківка, прикрашання міст, фонтани — почекають. Спочатку перемога». І попросив Шмигаля «розглянути питання про заміну» міністра культури та інформаційної політики Олександра Ткаченка. За годину Ткаченко заявив, що подав у відставку, але не вибачився за свої проекти.

«Культура під час війни важлива, бо це війна не тільки за території, а за людей, а люди — це наша памʼять, історія, мова, творчість попри війну, спадщина і минуле заради майбутнього», — написав у Telegram Ткаченко, який до приходу в політику очолював телеканал.

Відомий громадський діяч, Ткаченко раніше відстоював виділення 13,5 мільйонів доларів на будівництво музею, присвяченого Голодомору. Він також просував проект на понад 757 тисяч доларів, який, за його словами, фінансувався з приватних джерел, щоб замінити герб СРСР, зображений на щиті «Батьківщини-матері». Ткаченко був фігурантом низки інших масштабних закупівель на десятки мільйонів гривень для культурної та медіасфери.