15 Травня, 2024

Зеленський звільнив посла у Великій Британії після критики на свою адресу

Президент України Володимир Зеленський звільнив посла своєї країни у Великій Британії Вадима Пристайка, пише ВВС.

Нещодавно Пристайко розкритикував реакцію президента на суперечку навколо вдячності за військову допомогу Великої Британії. Він назвав «нездоровим сарказмом» обіцянку Зеленського щоранку дякувати міністру оборони Великої Британії. Офіційних причин звільнення Київ не назвав, але підтвердив, що Пристайко більше не є послом.

Раніше цього місяця Бен Уоллес заявив, що попереджав Україну про те, що її союзники «не Amazon», заявивши, що Києву потрібно висловити вдячність за отриману зброю, щоб переконати західних політиків дати більше. Він виступив на саміті НАТО після того, як президент Зеленський розкритикував військовий альянс за зволікання з прийняттям України до нього.

Зауваження Уоллеса викликали гнів у Києві, а пізніше він сказав, що його слова були «дещо спотворені». Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак відреагував, сказавши, що насправді «вражений» тим, наскільки Україна цінує підтримку Великої Британії.

«Як ще ми можемо показати свою вдячність? — Зеленський заявив у відповідь на коментарі міністра оборони. — Ми можемо прокидатися вранці і дякувати міністру. Нехай він мені напише і скаже, як йому подякувати».

Пристайко сказав, що минулого тижня у відповіді його президента було «трохи сарказму», який, на його думку, був «нездоровим».

Він обіймав посаду в Лондоні з 2020 року. Тепер його також було знято з посади представника України в Міжнародній морській організації. Зеленський і раніше звільняв послів. Особливо помітним було звільнення суперечливого посла в Німеччині Андрія Мельника. Він став знайомим обличчям у Німеччині через заклики про військову допомогу Україні. Однак переступив лінію, коли звинуватив канцлера Олафа Шольца в тому, що він поводився як «надута ліверна ковбаса», коли не поспішав прийняти президентське запрошення відвідати Київ.

«Це про найжорстокішу війну на знищення з часів вторгнення нацистів в Україну, це не дитсадок», — скаржився тоді Мельник.